Hírek

Mi változott a BREXIT után?

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból (EU) és 2021. január 1-jén elhagyta az EU vámunióját is, ezért a magyar kereskedők, vállalkozások és állampolgárok is jelentős változásokat tapasztalhatnak a brexit miatt.

Tovább

e-SZJA - friss infók a rendszerben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, amiket március közepétől érhetnek el az adózók a NAV eSZJA oldalán. Akik a hivatal segítsége nélkül maguk szeretnék elkészíteni bevallásukat, azok már most hozzáférnek a 20SZJA bevallás webes kitöltőprogramjához. A NAV eSZJA oldalán minden aktuális bevallási információ elérhető

Tovább

2021-től a NAV szedi be a gépjárműadót

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át. A változás a gépjármű-üzembentartókat (tulajdonosokat) nem érinti, plusz teendőjük nem lesz. Az első részletet március 15-e helyett elég április 15-éig befizetni.

Tovább

Veszélyhelyzet idején teljesített ingyenes termékátadások és szolgáltatás-nyújtások

A Gazdaságvédelmi Akcióterv adta fizetési könnyítési lehetőségekről, a csekély összegű támogatások ellenőrzési tapasztalatairól számol be többek között a NAV-figyelő. Hogyan adózik a csoportos biztosítás díja?

Tovább

Adózás koronavírus idején 2. rész

A koronavírussal kapcsolatos adóváltozásokról szóló sorozatunk első részében az intézkedések közgazdasági okairól, a veszélyhelyzetbe került vállalkozások kedvezményes adózási lehetőségeiről volt szó. A második részben olyan szabályváltozásokat mutatunk be, amelyek a gazdasági tevékenységet végzők széles körét – vállalkozásokat, civil szervezeteket, magánszemélyeket – érintik, általában kedvező módon.

Tovább

Adózás koronavírus idején

Nem túlzás azt állítani, hogy koronavírus járvány leállította a világgazdaság jelentős részét. Az idegenforgalom, a rendezvényszervezés, a szállodaipar, a vendéglátás, a közlekedés a legközvetlenebb károsultak, de a közvetett hatások miatt számos más ágazatban is visszaesett a kereslet.

Tovább

Számlázzon egyszerűen okostelefonon!

NAV Online Számlázó mobilapplikációja ingyenesen letölthető. Jön az eddigi legjelentősebb változás július 1-jétől a számlaadat-szolgáltatásban.

Tovább

Csökkenés után ismét növekszik az adónemek száma?

Míg 5 évvel ezőtt még 60 adófajtát tartottunk nyilván Magyarországon, addig múlt év végére ez a szám 54-re redukálódott. A minap bevezetett új válságadók azonban megakasztották a folyamatot. Kérdés, hogy megfordul-e a tendencia.

Tovább

Online számla-kisokos - tanuljon mások hibáiból!

A közel 300 ezer első fecske NAV online számla tapasztalatai hasznosnak bizonyulhatnak a később érkezőknek. Az RSM adótanácsadói és digitális adózási megoldás szolgáltatóként szerzett tapasztalatait összegezve, és a vállalati működésre, NAV elvárásokra rálátva néhány kihívásra, hibára hívta fel a figyelmet blogbejegyzésében, hogy segítse az online számla jelentés világába újonnan érkezőket.

Tovább

SZJA-bevallás: egy nappal meghosszabbítják a határidőt

Éjfélig meghosszabbította a NAV az szja-bevallás és az 1+1%-os rendelkezés határidejét

Tovább